Patanjala

Lokalitas

Author Archive: Patanjala

Ngaraksa Ngariksa Rajah

Ku: Hayati Mayang Arum   “Pun sapun sampurasun Ka manggung neda papayung…” Masarakat Sunda umumna apal jeung wawuh kanu ngaranna rajah. Pikeun kuring, tacan apal sabenerna mah iraha rajah diayakeun atawa ku saha mimiti dijieunna. Sabab lamun nilik tina basana, rajah ngandung silib jeung siloka anu loba pisan lenyepaneunna. Kekecapanna arkais jeung biasana ngandung kakuatan …

Baca lebih lanjut

CEMBURU

Hayati Mayang Arum Iring-iringan warna-warni lampu Berkeliling pada mata-mata yang cemburu Samar terdengar tawa dan canda Pada rembulan yang di lumuri malam Entah, Ke manakah mentari ketika embun turun Dan gerimis mulai menyapa pucuk ilalang Yang ada hanya nafas yang masih berhembus Aku tak tahu pada siapa ku mengadu Tentang hati yang cemburu atau, memposil …

Baca lebih lanjut

Naskah Gandoang-Wanasigra (Ciamis)

Oleh: Hayati Mayang Arum Sekali lagi, petualangan dimulai. Adalah sebuah perjalanan menuju Wanasigra kecamatan Cikoneng, Kabupaten Ciamis, untuk bertemu dengan sebuah karya hasil kecerdasan orang-orang tua atau leluhur, yang merupakan salah satu dari kekayaan budaya Nusantara, berupa manuskrip. Data keberadaan naskah ini ditemukan oleh salah satu pengusrus museum, dalam catatannya menyatakan bahwa pernah terdata naskah …

Baca lebih lanjut

Naskah Masih Dianggap sebagai Benda Pusaka di Masyarakat

Oleh: Hayati Mayang Arum Naskah-naskah kuno merupakan sebuah mahakarya yang diciptakan oleh para pendahulu kita. Naskah kerap dijadikan sebagai benda-beda yang dianggap sakral bagi sebagian besar masyarakat yang kebetulan memilikinya. Naskah juga dianggap sebagai ajimat atau benda mistik yang keberadaannya harus di spesialkan dan banyak pantangan-pantangan atau tatacara memperlakukannya. Yang terkadang, kemudian dari mitos-mitos mistik …

Baca lebih lanjut

Dongéng: SASAKALA GADUNG MATAK WEUREU

Ku: Hayati Mayang Arum Ti tadi Si Nini gawé ngan ambek-ambekan, kulantaran ti isuk-isuk Si Aki can balik waé ti leuweungna. Sakitu panon poé geus manceran can waé jol. Mangkaning euweuh suluh sapahul-pahul acan. Pagawéan Si Nini cilingcingcat ka luar ka jero jiga hayam keur kumahkar. “Na kumaha ari pipikiran aki-aki téh nya, sakieu geus …

Baca lebih lanjut

Sajarah Kamekaran Sastra Sunda tina Pangaruh Mataram-Walanda

Ku: Hayati Mayang Arum Mangsa ka-hiji jeung ka-dua Jauh saméméh modern siga ayeuna, dina abad ka-16 karya sastra Sunda geus kapanggih mangrupa wangun naskah anu disebut naskah Bujangga Manik jeung naskah Sanghyang Siksa Kandang Karesian (SSKS). SSKS dijadikeun cecekelan keur saheulaanan pikeun nangtukeun ti iraha mimiti kamekaran sastra Sunda sacara tinulis jeung sastra naon waé …

Baca lebih lanjut

Plasabumi Gelar Bioskop Remaja

Salam hangat salam persatuan! Tahun ini, Plasabumi-Baju Kopral bekerjasama dengan Yayasan Kampung Halaman-Jogjakarta kembali memeriahkan acara pembuatan film pendek; Jalan Remaja 1208#7 dengan mengangkat tema Aksi Asik. Tema yang dipilih, berupa visualisasi aksi, mimpi dan ekspresi remaja Indonesia terhadap lingkungannya. Dan dari kegiatan ini terkumpul 27 video diary dengan tiga kategori, yaitu kategori sosial budaya, …

Baca lebih lanjut

Otto jeung Paguyuban Pasundan dina Ngahontal Kamerdekaan

Ku: Hayati Mayang Arum Dina jaman Kolonial, organisasi-organisasi anu tumuwuh téh teu ngan saukur di kancah Nasional wungkul, tapi di tiap-tiap daérah ogé miboga organisasi-organissi anu teu éléh peran jeung fungsina. Boh dina nanjeurkeun persatuan pikeun nyokong pergerakan nasional boh pikeun kabagjaan jeung kabébasan lokal. Kitu deui Tatar Sunda mangsa harita, loba pergerakan-pergerakan organisasi jeung …

Baca lebih lanjut

Catetan Sabada Saba Reuma

Ku: Hayati Mayang Arum Teuing atuh, bingung naon nu di rasakeun ku kuring danget ieu. Saba Reuma nu mangrupa pamungkas runtuyan Mitra Sunda, geus ngabalukarkeun samarna rasa. Bungah, bisa lulus ti Mitsun. Bungah bisa nalukkeun reuma nu nanjak mudun kalayan lancar, gumbira leumpang jeung nyanghareupan halang rintangna, bungah ogé ku lulusna. Bungah ku sagalarupana. Boh …

Baca lebih lanjut

Ngayogyakarta

Nu Istiméwa di Kota Istiméwa Catetan Lalampahan Wisata Budaya ka Pawétanan Ku: Hayati Mayang Arum Hiji catetan lalampahan nu teu bisa dipopohokeun kitu waé. Kahatur kanggo “Kawan-kawan” di Djogja, ogé masarakatna nu teu kendat micinta basa daérahna. Kahatur ogé, ka Désa Jagalan, Kacamatan Kota Gedé anu nyimpen kaéndahan di satukangeun sakralitas titinggal budayana. Hawa angin …

Baca lebih lanjut